marlies|dekkers: Steeds een beetje duurzamer

marlies|dekkers: Steeds een beetje duurzamer

by Marlies Dekkers

Met trots delen wij het recente interview met Miranda Martinez, onze Sustainability Officer, en Jetske Verbeek, onze Sustainability Manager, door ABN AMRO. Sinds de doorstart in 2013 zijn er grote stappen gezet op het gebied van duurzaamheid en corporate sustainability. Een mijlpaal in onze reis is de B Corp-certificering die we vorig jaar behaalden. In het interview vertellen Miranda en Jetske over onze aanpak en delen ze waardevolle tips en inzichten. We nodigen je uit om meer te ontdekken over onze toewijding aan een duurzame toekomst.

Hoe kijken jullie tegen duurzaamheid en corporate responsibility aan?

“Corporate responsibility en duurzaamheid gaan hand in hand.” Martinez spreekt met passie over het laatste corporate responsibility project van marlies|dekkers. “We zijn, vanuit onze brand-missie altijd bezig met female empowerment. Hieruit is het project Bringing Females Forward ontstaan (B.F.F.). Een project gebaseerd op persoonlijke en professionele ontwikkeling van medewerkers in de fabrieken. We hebben onderzoek gedaan naar wat medewerkers in de fabrieken, die onze collecties produceren, in China en in Thailand, zelf graag wilden. Zoals trainingen en mogelijkheden om zich te ontwikkelen. Daarna hebben we met professoren en experts uit de regio een programma opgezet. Daar krijgen we van de fabrieksmedewerkers ontzettend positieve feedback op.”

Wat voor mensen werken in jullie fabrieken?

Miranda: “Vroeger waren het veel jonge vrouwen. Nu zijn de dames achter de machines wat ouder aan het worden. Het was vroeger heel normaal dat mensen die in de fabrieken werkten van ver kwamen en hun kinderen bij opa en oma lieten. Nu gebeurt dat iets minder en zijn het vaker medewerkers uit de regio. Het werk in de fabrieken wordt minder populair. Ook daar kwam het female empowerment project vandaan. Ik zag voor me dat dit project een soort trots kan terugbrengen in het vak.”.

Sinds 2023 heeft lingeriemerk marlies|dekkers een B-corp certificering, een erkend duurzaamheidskeurmerk. Hoe ging dat?

Miranda: “Toen wij startten met duurzaamheid, kwamen we er vooral achter dat we al wel veel dingen deden, zoals met duurzame materialen werken, maar daar nog niet over communiceerden naar consumenten of stakeholders. Het integreren van duurzaamheid in de communicatie gaat langzaam maar wordt steeds beter."

Was het een verrassing dat jullie B corp gecertificeerd werden?

Miranda: “Ja. Wij zijn toch mkb en een klein bedrijf. We hebben niet alles gestandaardiseerd, dus we dachten eigenlijk dat het veel moeilijker zou zijn. Maar we kwamen toch al gelijk een heel eind."

Jetske: “Dat we niet ontzettend groot zijn, maakte het ook wel makkelijker. De lijnen zijn kort, we kunnen zo even bij elkaar binnenlopen om te overleggen. Daarnaast was iedereen die betrokken was enorm gemotiveerd om B corp binnen te slepen."

Welke uitdaging hebben jullie als lingeriemerk met oog op sustainability?

Miranda:“Als je vasthoudt aan de huidige onderdelen van een bh is het eigenlijk onmogelijk om een puur duurzame bh te maken. Het doet dan iets anders: het geeft geen support meer, of het is een hemdje van katoen.”

Jetske: “Het is heel lastig. Je wilt ook dat je product zo lang mogelijk meegaat. Mensen gebruiken onze bh’s soms wel 10 jaar. Als je gerecycled materiaal gebruikt, krijgt je product ook een minder lange levensduur. En dat is weer minder duurzaam.”

Miranda:"Ik denk dat er weinig opzichzelfstaande lingeriemerken wereldwijd B corp zijn. In fashion zijn merken veel verder, vooral als je kijkt naar bovenkleding. We kijken meer die richting op voor inspiratie, dan naar andere lingeriemerken.”

“Retail en duurzaamheid zijn twee woorden die niet bij elkaar passen. Nieuwe spullen kopen is per definitie niet duurzaam” zei Geels van Dille & Kamille recent tegen ons. Hoe staan jullie daar tegenover?

Miranda:“Je moet heel integer met duurzaamheid omgaan. Als je je inzet voor duurzaamheid moet je dat doen vanuit een intrinsieke motivatie, niet vanuit een commercieel belang. Dan pas zet je echt iets moois neer. Wij zetten ons er wel voor in dat we steeds meer gerecyclede materialen gebruiken. In onze 2024 collectie was zelfs meer dan de helft van het gebruikte materiaal gerecycled.”

Na de doorstart van Marlies Dekkers in 2013 werd duurzaamheid en social corporate responsibility belangrijker voor het bedrijf. Hoe krijgen jullie medewerkers mee?

Miranda:“Makkelijk is het niet, maar als je het wil doen, is het mogelijk. De dagelijkse operatie die legt het toch wel een beetje stil soms. Want dat gaat voor. Maar sustainability is ook belangrijk. We startten met een projectgroep met afgevaardigden van elke afdeling, waardoor het hele bedrijf indirect betrokken werd. De sustainability drive werd breed gedragen door de directie. Dat is wel een vereiste voor succes. We hebben ook een consultant ingehuurd: Rainbow Collection. Rainbow Collection heeft in zes sessies het hele bedrijf meegenomen in onze duurzaamheidsstrategie.”

Hoe was de samenwerking met deze duurzaamheidsconsultant?

Miranda:“Zeker als je een midden-en-kleinbedrijf bent zoals wij is een consultant echt een aanrader. We hebben geen aparte sustainability afdeling. Je hebt echt iemand nodig om mee te denken. Het is wel belangrijk dat je een goede klik hebt, en dat hebben wij. Het is een leuke groep jonge mensen, die creatief meedenken.” “We hebben ook wel eens te maken met ESG (Environmental, Social en Governance) partijen vanuit aandeelhouders. Partijen die zich ook bezighouden met het verbeteren van duurzaamheid. Dan sla je soms alle romantiek uit het verbeteren van duurzaamheid. Het is gewoon niet meer leuk. Het is veel vragenlijsten invullen, dat helpt niet mee voor de motivatie. Het zijn juist de persoonlijke verhalen waar iedereen ontzettend trots van wordt. Zo hebben we een keer alle fabriekseigenaren waar we mee werken – allemaal vrouwen – geïnterviewd voor ons magazine. Daarmee geef je sustainability een gezicht.”

Hoe zouden jullie andere mkb-bedrijven en retailers aanraden om het duurzaamheidsstuk op te pakken?

Miranda:“Kijk naar je purchasing practices. Waar let je op bij het inkopen van nieuwe materialen? Dat is iets dat ieder bedrijf beter kan doen. Maak goede afspraken met je leveranciers en blijf eerlijk en transparant. Blijf op zoek gaan naar vernieuwing, vernieuwende materialen, duurzaamheid kan in een onverwachte hoek zitten – zo spraken we recent iemand die een leer-achtig materiaal van mango’s kan maken.”

Jetske: “Blijf ook op de hoogte van verplichte rapportages, en neem duurzaamheid al mee in rapportages. Zodat je niet later wordt overstelpt met werk als een duurzaamheidsrapportage een verplichting wordt vanuit de overheid, bijvoorbeeld.”

Miranda:“Werk efficiënt en deel je tijd goed in. Laat niet alleen de prijs meewegen, maar ook wat juist is om te doen. En zorg voor focus. Wij zijn begonnen met 4 key ambitions: Female empowerment, sustainable solutions, fair and equal, en product care. Daar hoefden we niet gelijk volop mee te scoren, maar we konden die key ambitions steeds een beetje meer waar maken. Zorg ook dat je een goed verhaal hebt zodat je je mede-collega’s enthousiast kan maken. Maak het menselijk. Mensen kijken nou eenmaal liever naar een goed plaatje dan naar een rapportage.”

Most loved
Building bridges

MD Friends

Building bridges

by marlies|dekkers

From the Erasmus Bridge and the Mercedes-Benz Museum to Qatar’s metro network; Ben van Berkel’s iconic landmarks bring people together in rapturous beauty, again and again. I talked with the Dutch architect and educator about sensuality, ‘healthy’ buildings and the remarkable parallels between our designs.

More than a feeling

MD Friends

More than a feeling

by marlies|dekkers

Don’t ignore your emotions; they are much more powerful than you can imagine. By linking the magical world of emotions with hard science, Dutch scientist Pierre Capel, professor emeritus in experimental immunology, shows us the consequences of our feelings and the power of our minds. The message: we can do much more than we think. “Meditate. It’s the single best thing you can do for your health.”

Keto curious?

Marlies Says

Keto curious?

by marlies|dekkers

The fact that I feel bikini-confident all year round is, of course, a nice bonus. But for me, the biggest payoff of following the keto diet is the way it optimizes my health and gives me tons of energy.

Super (skin) food

Marlies Says

Super (skin) food

by marlies|dekkers

‘If you can’t eat it, why put it on your skin?’. I pretty much live by this beauty adage. After all, with your skin being one of your body’s largest organs, anything – and I mean anything! – you put onto your skin will end up in your bloodstream.